PAR

Parking House in the Culture Zone
location: Katowice
project: 2020, competition entry, mention

architect:
ANALOG, Szczecin 
project team:
Michał Czeszejko-Sochacki, Mateusz Modzelewski, Rafał Taracha

 

Strefa Kultury to miejsce szczególne nie tylko w skali Katowic ale także w skali całego Śląska. Zmarły nie tak dawno śląski architekt Stanisław Niemczyk nazywał często to miejsce Śląskim Akropolis.  

Atrakcyjność inwestycyjna tego miejsca w Katowicach sprawia, że wokół strefy kultury powstają kolejne komercyjne budynki, które swoimi rozmiarami zaczynają dominować nad terenem. Celem tego projektu jest odpowiednia reakcja na ten proces i zaprojektowanie właściwej formy wewnątrz Strefy, która nie konkuruje z komercyjnymi budynkami, ale stanowi autonomiczny obiekt pośród innych, niezwykle istotnych dla całego Śląska budynków publicznych. 

Budynek parkingu wielopoziomowego podzielony został na dwie, zróżnicowane pomiędzy sobą wizerunkowo części. Ukryta w skarpie, niewidoczna część podziemna i stojąca na niej, odpowiedzialna za wizerunek część nadziemna. Regularna, sześcienna forma widocznej części parkingu jest nieosłoniętą strukturą budynku, która wyznacza wewnętrzną kubaturę o wymiarach czterdzieści cztery na czterdzieści cztery na czterdzieści cztery metry, podzieloną na dziesięć części.

Optymalne wymiary poziome dla zorganizowania miejsc postojowych i ramp stanowią o pragmatyzmie konstrukcji a uniwersalna wysokość kondygnacji o ambicji w jej przyszłym użytkowaniu. W myśl zasady, iż dana funkcja budynku trwa krócej niż trwałość materiałów konstrukcyjnych oraz zdecydowanie krócej niż oddziaływanie w przestrzeni publicznej autonomicznej formy.

Zderzenie pragmatyzmu i ambicji stanowi strategię, która ma produktywnie zdefiniować charakter całego projektu.

Budynek parkingu będzie dla wielu przyjeżdżających pierwszą przestrzenią architektoniczną witającą gości Strefy Kultury, symboliczną bramą wejściową. Dzięki odpowiedniej wysokości będzie też elementem identyfikującym Strefę Kultury a także punktem pozwalającym na zorientowanie się w terenie.

Ponadczasowa forma ma zapewnić obiektowi trwałość estetyczną co razem z odpowiednią wysokością kondygnacji pozwoli na długowieczne użytkowanie budynku, wykraczające daleko poza planowaną na dziś funkcją parkingową. W związku z tym, że funkcja jest najkrótszym elementem życia budynku istotne jest z punktu poszanowania zasobów naturalnych, aby budynek mógł żyć swoim życiem niezależnie od niej. Rozsądna ekologicznie perspektywa czasowa dla budowanych dziś obiektów to 150-200 lat. 

W przypadku zmniejszania się potrzeb parkingowych miasta, parking może stopniowo wypełniać się inną funkcją, na przykład stawać się może miejscem, w którym przechowywane będą znikające pozostałości śląskiej kultury przemysłowej. Dzisiejszy budynek parkingowy mógłby się stać w przyszłości MAGAZYNEM PAMIĘCI ŚLĄSKA. 

 

english version will follow.